SOSIAL KOMPETANSE
Det sosiale aspektet i skolen er ofte like viktig for elevene som selve læringen. Derfor er det avgjørende for elevenes trivsel at også de sosiale omstendighetene adresseres. Lærerne må i tillegg til faglig kompetanse bringe inn kunnskap om den sosiale arenaen. Læreren må stille seg spørsmål som ”hvem er venner?” og ”Er noen utenfor elevgruppa?” for å sørge for at skolen bidrar til sosial opplæring. Skolen står for barnas dannelsesprosess, og har dermed også et ansvar for at sosial kompetanse blir lært. Dette kan være så enkle ting som å vente på tur til å snakke og ikke ekskludere andre fra elevgruppa. Men hvordan skal dette gjøres i praksis? Og hvordan kan vi hjelpe elevene på veien til gode samfunnsborgere? For noen er det sosiale på skolen en utfordring, dette skal vi derfor skrive mer om nedenfor (Magner, 2010).
Sosiale og emosjonelle vansker:
Sosiale og emosjonelle vansker kan arte seg på ulike måter, for eksempel som utagerende atferd eller ved å isolere seg fra omverdenen. Vanligvis vil det være en kombinasjon av sider ved barnet og sider ved miljøet som skaper sosiale og emosjonelle vansker.
Omfattende problematferd reduserer mulighetene for faglig og sosial læring og kan virke sterkt begrensende på lærernes mulighet til å gjennomføre undervisningen (Stortingsmelding 18. Pkt: 3.2.3)
Det er viktig å adressere disse problemene slik at elevene kan få hjelp til å i første rekke arbeide med sin sosiale kompetanse for så ta tak i de lærevanskene som kan følges av sosiale eller emosjonelle vansker.
Terje Ogdens har listet opp ulike kjennetegn ved emosjonelle og sosiale vansker blant elever:
Underyting: Misforhold mellom elevens prestasjonsnivå og deres egentlige forutsetninger. Dette kan skyldes mer underliggende faktorer enn motivasjon og vilje.
Oppmerksomhetsproblemer: Liten konsentrasjon, liten utholdenhet i forhold til oppgaver.
Manglende kompetanse for skolearbeidet: Eleven har ikke tilegnet seg de kvalifikasjonene som er nødvendig i skolearbeidet. Samarbeid med andre blir vanskelig, og organisering mellom andre og av oppgaver kan være et problem.
Bruker uegnede læringsstrategier: Lite effektivitet: skyldes spesielle læringsvansker, dårlig konsentrasjon og liten utholdenhet. Lite mottakelig for veiledning fra lærer.
Uro og rastløshet: Eleven følger ikke instruksjoner, og kan til tider handle svært impulsivt.
For høyt eller lavt aspirasjonsnivå: Eleven har lite selvinnsikt og klarer ikke sette et realistisk aspirasjonsnivå. Eleven setter seg et inadekvat aspirasjonsnivå for å unngå nederlag. Usikkert selvbilde og lav selvvurdering er vanlig her.
Urealistisk virkelighetsoppfatning: Feiltolker og overdriver ofte situasjoner og hendelser. Takler kritikk dårlig, overdimensjonerer ros og medgang. Eleven ser sjelden seg selv som del av problemet.
Utagering og svak impulskontroll: Humørsvingninger og emosjonell labilitet.
Oppmerksomhetssøkende atferd: Eleven er sterk oppmerksomhetssøkende hos både lærer og medelever.
Tilbaketrekking: Overkontrollert tilbaketrekking, passivitet og innesluttethet. Kan ofte være blant dem som overses og glemmes i elevgruppa.
Dårlig sosial innlevingsevne og sosial kompetanse: Eleven har vanskeligheter for å se ting fra andre synsvinkler, kan virke støtende på andre. Svakt utviklede sosiale ferdigheter og underutviklede kommunikasjonsferdigheter.
Denne listen må ikke følges slavisk, men burde heller brukes som en mal på alle sosiale vanskeligheter en som lærer kan møte på hos enkelte elever. Noen ganger kan det være flere av punktene som er synlige, mens andre ganger er det små tendenser fra enkelte. Hver situasjon er unik, og derfor er dette bare en slags retningslinje til hjelp for lærere. Læreren må selv lokalisere problemet og dermed finne en løsning som passer for hver enkelt elev.
Hvilket tiltak kan lærer gjøre for å ta tak i sosiale eller emosjonelle vansker blant elevgruppa, for dermed å kunne øke elevenes sosiale kompetanse?